Araba içi temizliği özenli ve detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli bir temizlik arabanın güzel görünmesinin yanı sıra uzun süreli kullanım ve konforlu bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Bu temizlik paspasların, zeminin, döşemelerin, direksiyonun, ön konsolun, camların, kapı içlerinin ve klima boşluklarının temizliği gibi süreçleri kapsamaktadır.

Temizlik aşamasına geçmeden önce arabadaki çöp ve su şişesi gibi gereksiz eşyalar atılmalıdır. Paspaslar dışarıya çıkarıp silkeleyip havalandırılmalı, aşırı kirlilerse yıkanmalıdır. Halı tipi paspaslar sert fırça ya da süpürge ile temizlenebilmektedir. Arabanın zemini ve araba koltuk araları elektrikli süpürge ya da el süpürgesiyle süpürülmelidir. Torpido gözü ve direksiyon nemli bezle silinmelidir. Gösterge paneli, vites kolu ve iç kapı temizliklerine önem verilmelidir. Kullanılan bez sık sık durulanmalıdır. Klima boşlukların ve ulaşılması zor yerlerde oluşan toz ve kirler boya fırçası yardımıyla temizlenmelidir.
Araba içinde konsol temizliği sırasında mikrofiber bir bezle ev temizliklerinde kullanılan sprey kullanılabilmektedir. Sprey doğrudan sıkılmamalı, bez üzerine sıkarak temizlik yapılmalıdır. İç cam temizliğinde de mikrofiber bez kullanılması sert lekeleri çıkarabilmesi ve çizilmeyi önlemesi gibi özellikleriyle tavsiye edilmektedir. Cam temizleyici sıkılan mikrofiber bezle camlar dairesel hareketlerle silinmelidir. Kalıntıyı önlemek için bu ürün cam yerine beze sıkılmalıdır. Amonyak maddesi içeren temizleyiciler camlara zarar verdiği için ürünü alırken dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kumaş Araba Koltuğu Nasıl Temizlenir?
Arabalardaki kumaş koltuklar geçirgen özelliklerdedir. Bu durum üzerlerine sıvı dökülmesi ya da yapışkan lekeler oluşması halinde anında müdahaleyi gerektirmektedir. Ancak bazı kimyasal ürünler kumaşın rengini ve yapısını değiştirebilmektedir. Bu nedenle araba koltuğu temizliğinde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.
Öncelikle koltuklar elektrikli süpürge ile süpürülerek üzerlerindeki tozlar alınmalıdır. Özellikle dikiş bölgelerinde toz ve kırıntı biriktiği için, bu alanları vakumlayabilen süpürge başlığı kullanılması tavsiye edilmektedir. Kumaş araba koltuklarını temizlerken spreyli temizlik malzemelerinden yararlanılabilmektedir. Ancak bu ürünlerin kumaş temizleyici ürünleri olması gerekmektedir. Ürün temizlenmesi gereken yerlere koltukların derinlerine geçmemesi için az miktarda sıkılmalıdır. Daha sonra kumaş fırçasıyla sprey sıkılan yerler dairesel hareketlerle hafifçe silinmelidir.
Arabalarda kumaş koltuğu temizliği sırasında üzerlerinde biriken kirli köpük mikrofiber bezlerle silinmelidir. Kumaşa bastırmadan köpükler alınmalı, aksi taktirde kirler tekrar yüzeye yapışabilmektedir. Temizlik bittikten sonra koltuklar vakumlanarak 3- saat kadar kuruması beklenmelidir. Bu sırada mümkünse arabanın içinin havalanması gerekmelidir.
Araba Koltuğu Suyla Yıkanır Mı?
Araba koltuk yıkama sırasında su kullanmaktan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu işlem genel olarak koltukların sökülerek dışarıda tazyikli suyla yıkanması şeklinde yapılmaktadır. Ancak bu teknik koltukların sökülmesi, vida ve somunların yerinden oynaması gibi durumlar nedeniyle arabanın orijinalinin bozulmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca hareketli mekanizmaları ve ısıtmalı koltukları bulunan yüksek model arabaların koltukları suyla yıkandığında elektronik aksamlarında arıza oluşabilmektedir. Zaman içerisinde su ile oksitlenmeye ve paslanmaya yol açabilmektedir.
Araba Koltuğu En Etkili Ne İle Temizlenir?
Araba koltuğu temizliği mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Temizlik için bazı yöntemler mevcut olsa da etkili ve sağlıklı sonuçlar alabilmek için müdahalelerin uzmanlar tarafından yapılması önemlidir.
Kumaş araba koltukları için çeşitli teknikler bulunmaktadır.
- Sirke, bulaşık deterjanı ve sıcak su lekeler çıkarılabilmektedir. Bir bardak sirkeye birkaç damla bulaşık deterjanı eklenerek bu karışım sıcak suyla karıştırılmalı, ardından bez ya da fırça yardımıyla temizlik yapılmalıdır. Daha sonra temiz suyla durulanmalıdır.
- Soda, kumaş araba koltuklarını temizlemek için etkili yöntemlerdendir. Lekeli yere hafifçe püskürtülerek fırçayla temizlenmeli ve daha sonra temiz bir bezle silinmelidir.
- Çamaşır deterjanı sıcak suyla karıştırılarak lekelerin üzerine uygulanabilmektedir. Lekeli bölge bu karışımla nemlendirildikten sonra soğuk su ve havlu yardımıyla ovulmalıdır.
Araba koltukları deri kaplı olduğunda uygulanacak temizlik yöntemi şu şekildedir;
- Gözlük ve dijital fotoğraf makinesi gibi eşyaların temizliğinde kullanılan temizlik ürünleri bu tür koltuklarda kullanılabilmektedir. Ya da alkole batırılmış bez ya da pamukla da leke silinebilmektedir. Leke giderildiğinde koltuktaki alkol ılık su ve bulaşık deterjanıyla temizlenebilmektedir.