Eski halı boyama ve tamir işlemi, özellikle yün ve el dokuması halılar için tercih edilen bir uygulamadır. Ancak kilim ve makine üretimi halılar için de uygulanması mümkündür. Halılar, zaman içerisinde kullanıma ve yanlış temizleme metotlarına bağlı olarak yıpranma gösterebilmektedir. Bu durum sonucunda ise renklerin birbirine karışması, tüylerin yıpranması, overlokların bozulması, zorlu lekelerin oluşması, saçakların bozulması ya da boyaların solması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Halı boyaması ve halı tamiri işlemleri, yeni bir ürün almak yerine mevcut ürünlerin yenilenmesine imkan tanımaktadır. Bu sayede hem bütçeyi korumak hem de ihtiyaç fazlası tüketim yapmaktan kaçınmak mümkün olmaktadır. Boyama ve tamir işlemleri; müşterinin talepleri, halının özellikleri ve yenileme için ihtiyaç duyulan sorunlara bağlı olarak planlanmaktadır. Ardından profesyonel kişiler tarafından bu adımlar sırası ile uygulanmaktadır.
Eski Halı Boyanır mı?
Eskiyen ya da hatalı uygulamalar nedeniyle renk veren halılar, profesyonel işlemler ile kolayca boyanabilmektedir. Ancak çok fazla yıpranan ürünlerin yenilenmiş bir görünüm kazanabilmesi için öncelikle tamir işlemlerinin uygulanması gerekecektir. Özellikle bölgesel olarak tüylerin sertleştiği ya da döküldüğü alanların doğrudan boyanması söz konusu olmamaktadır.
Eski halıların boyanması için birden fazla teknik mevcuttur. En doğru yöntemin seçilmesi ve en etkili sonucun alınması için mutlaka alanında uzman kişilerden hizmet alınması gerekmektedir. Özellikle yün ya da el dokuması halılar, hatalı uygulamalar sonucunda geri dönüşü olmayacak şekilde özelliklerini kaybedecektir. Bu nedenle halı boyaması için yeterli araştırma yapmadan uygulama yapılmaması önerilmektedir.
Halı Boyamasında Uygulanan Yöntemler
Halı boyamak için çok sayıda yöntem ve seçenek mevcuttur. En uygun seçenek ise; halının tüy yapısı, deformasyon durumu, hangi materyal ile üretildiği, desen çalışmasının yapılıp yapılmayacağı, boyanacak alanın genişliği ve müşterinin taleplerine bağlı olarak belirlenmektedir.
Halı boyama işlemleri sırasında 3 farklı boya çeşidi kullanılmaktadır. Bu boyalar;
- Doğal Boyalar: Genel olarak el dokuması ve yün halılar için tercih edilen boya türüdür. Bitki kökleri ve diğer doğal içerikli pigmentlerle hazırlanan bu boyalar, özellikle desenlerin belirginleştirilmesi için tercih edilmektedir. İnce fırçaların yardımı ile küçük detayların yenilenmesinde etkilidir.
- Toz Boyalar: Yün halılarda etkili bir boya türüdür. Bölgesel renk değişimlerinin kapatılması ve diğer yenileme işlemleri için uygundur. Özel solüsyonlar ile karıştırılarak uygulanan bu boyalar, ısı yardımı ile halı tüyleri ve gözeneklerine sabitlenmektedir.
- Sprey Boyalar: Makine üretimi olan halılarda tercih edilmektedir. Özellikle halının tamamı boyanacaksa etkili bir sonuç vermektedir. Boya, halı üzerine kompresörlü boya makinesi ile püskürtülmektedir. Ardından sert bir fırça ile tüm gözeneklere boya işleyene kadar fırçalanmaktadır.
Halı boyama işlemleri öncesinde mutlaka profesyonel yıkama yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde halı diplerinde kalan toz ve kirler, boyanın yüzeyde kalmasına ve boyama işleminin beklenen sonucu vermemesine neden olacaktır. Bu sebeple hemen Isparta halı yıkama firmamızla iletişime geçebilirsiniz
Halı Tamiri Nasıl Yapılır?
Halı tamiri, yıpranan halıların yeni bir görünüm kazanması için uygulanan işlemlerin tümünü kapsamaktadır. Bir halının tamir edilmesi için yapılan işlemler ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Halı özelliklerinin ve üretim materyallerinin yapısı hakkında inceleme yapmak,
- Halıyı profesyonel yıkama teknikleri ile temizlemek,
- Püskül ve saçakları onarmak,
- Yıpranan overlokları yenilemek,
- Tüyleri dökülen ya da sertleşen bölgelerde kırpma işlemlerini uygulamak,
- Halı tabanında onarılması gereken yerlere uygun materyaller ile yama yapmak,
- Delinme varsa el dokuması ya da yama teknikleri ile bu bölgeleri onarmak,
- Renklerin canlanması için gerek görülen boyama işlemlerini yapmaktır.
Halı tamiri, kesinlikle alanında profesyonel hizmet sunan kişiler ve firmalar tarafından yapılmalıdır. Aksi halde onarım işlemleri beklenen sonucu vermeyecek ve uzun süreli kullanım imkanı tanımayacaktır.
Halı Tamirinde Uygulanan Yöntemler
Halı tamiri için uygulanan yöntemler, halıda görülen hasara ve ürün özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Kullanılan 3 temel yöntem ise kısaca şu şekildedir:
- Düz Dokuma Tekniği: Uygun dokuma makinelerinin kullanımı ile uygulanmaktadır. Halılardaki büyük tahribatların onarımı için tercih edilmektedir.
- Tığ ve İğne ile Dokuma Tekniği: Halılarda bulunan küçük deliklerin kapatılması için, el dikişi ile yapılan tamir işlemleridir.
- Yama ile Onarım Tekniği: Halılarda onarılması gereken bölgelere, benzer materyaller ile yama yapılması işlemidir.
Halı tamiri için doğru tekniklerin kullanılması, alınan sonucu doğrudan etkilemektedir. Tamir işlemi sonrasında uygulama alanlarının kendini belli etmemesi, başarılı bir uygulama yapıldığını kanıtlayacaktır.