0246 500 50 07 info[@]guvenhaliyikama.org

Halı Temizliğinde Başlıca Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Halı yıkama ve temizleme, ev işlerinde en önemli ve dikkat edilmesi gereken konulardan birdir. Derinlerinde görünmeyecek kadar tozların birikmesi, lekelenmelerin oluşması, renklerinin solması ve en önemlisi bu durumların sağlığı olumsuz yönde etkilemesi halıların düzenli olarak temizlenmesini gerektirmektedir.

Halı temizliği yapılmadığında üzerlerindeki tozlar daha derine yapışarak pek çok farklı bakteri çeşidine neden olabilmektedir. Ayrıca bu durum görsel açıdan kötü bir görünüm ve rahatsız edici kokuya da yol açabilmektedir. Halı temizliğinde başlıca dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir;

  • Halılar nem ve güneş ışığından mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
  • Halıların üzerinde herhangi bir leke olduğunda hiç zaman kaybetmeden anında müdahale edilerek temizlenmesi gerekmektedir.
  • Halılar mutlaka cins ve dokularına uygun olan ürünler kullanılarak temizlenmelidir.
  • Halı temizliği için etkili ürünler ve cihazlar kullanılması tavsiye edilmektedir.

Sık Sık Halı Temizliği Yaptırmak Halıya Zarar Verir Mi?

Düzenli halı yıkama ortamdaki hijyen ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Genel olarak sık sık halı temizliğinin yapılmasının halıya zarar vereceğine dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Aksine halı temizliğinin yapılmayıp gelişigüzel elle temizlenmesi kir, toz ve lekelerin daha çok halıların içerisine hapsolmasına neden olabilmektedir. Bu durum da halıların zarar görmesine parlaklıklarını yitirmesine yol açabilmektedir.

Ancak gereğinden çok temizlemenin de bazı zararları olabilmektedir. Öncelikle sık temizlenen halıların renginde değişimler olmakta, canlı renkleri kaybolarak daha soluk bir görünüm alabilmektedir. Ayrıca halıların yüzeyinde ve tüylerinde yıpranmalarda ortaya çıkabilmektedir. Evlerin en bakım gerektiren bu eşyalarının aşırı kir ve lekelenme olmadığı müddetçe yaklaşık altı ayda bir temizlenmeleri tavsiye edilmektedir.

Çok Kirli Halı Nasıl Temizlenir?

Kirli halı temizliği gereken malzemelerle halledilebilmektedir. Profesyonel halı yıkama tercih edilmediği durumlarda evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Temizlik işlemine geçmeden önce halı elektrikli süpürgeyle üzerinde biriken toz ve kirler süpürülmelidir. Daha sonra halının cinsine uygun temizlik ürünü seçilmelidir.

Basit lekeleri çıkarmak için su ve sabun ya da şampuan karıştırılıp bez yardımıyla halı çok ıslanmayacak şekilde silinmelidir. Bu sırada halının yıpranmaması için sert bir silme işlemi yapılmaması gerekmektedir. En etkili temizlik için mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Bu profesyonel destek Isparta halı yıkama firması ile mümkündür.

Halıdaki Lekeleri En İyi Ne Temizler?

Halıdaki lekeleri temizlemenin birbirinden çeşitli yöntemi bulunmaktadır. Öncelikle lekeye erken müdahale etmek, yumuşak dokulu bir bez ya da kağıt havluyla lekenin kabasını almak ve daha sonra temizleme işlemine geçmek gerekmektedir. Lekenin kabası ovulmadan içeri doğru alınmalıdır. Dışa doğru alınması dağılmasına neden olabilmektedir. Kimi lekeler ise zararlı bileşenler içerdiği için ovma sırasında halıya daha çok zarar verebilmektedir.

  • Karbonat, lekeleri en iyi şekilde temizleyebilmektedir. Bu ürün lekenin halının en derinlerine ulaşmasının önüne geçebilmektedir. Su ve karbonat karıştırılarak bez yardımıyla lekenin olduğu alan silinmelidir. 10-15 dakika bekleyerek ılık ya da soğuk suyla durulanmalıdır.
  • Bulaşık deterjanı ve sirke, daha çok halıdaki çay ve kahve lekelerinde önerilmektedir. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık su karıştırılarak temiz bir bez ya da süngerle lekeye geçene kadar uygulanmalıdır.
  • Ilık su, meyve suyu ve gazlı içeceklerde uygulanacak temizlik yöntemlerinden biridir. Halıya dökülen sıvı öncelikle kağıt havlu ile yaymadan mümkün olduğu kadar kurutulmalıdır. Daha sonra sprey şişesine ılık su eklenerek lekenin üzerinin üzerine nemlendirecek kadar uygulanmalı ve kurulanmalıdır.
  • Çamaşır deterjanı ve sıcak su, halılardaki boya lekelerinde kullanılabilmektedir. Bu karışım kurumuş boya lekesinin üzerine uygulanarak en fazla on dakika beklenmesi gerekmektedir. Ardından keskin olmayan bir bıçakla lekenin olduğu alan kazınmalıdır.
  • Beyaz sirke ve deterjan, halılardaki yemek ve yağ lekelerini çıkarabilmektedir. Bir yemek kaşığı deterjan ve bir yemek kaşığı beyaz sirke iki bardak suda karıştırılarak lekeye uygulanmalı ve bezle silinmelidir.
  • Çamaşır deterjanı ve soğuk su, halılardaki çikolata lekesini çıkarmak için uygulanabilmektedir. Soğuk su lekenin üzerine dökülmeli, çamaşır deterjanı ve havlu yardımıyla hafifçe silinmelidir.
  • Çamaşır deterjanı, halılardaki çamur lekeleri için de tercih edilebilmektedir. Öncelikle çamurun kuruması beklenmeli ve sonra elektrikli süpürge ile çekilmelidir. Ardından bir bardak suya çamaşır deterjanı ilave edilerek lekeye uygulanmalı ve havluyla leke ovulmalıdır. Son olarak elektrik süpürgesi ile kalan su çekilerek havluyla kurulanmalıdır.
Call Now Button