Halıdaki eski yağ lekesi nasıl çıkar, nasıl temizlenir sorusu leke sorunuyla mücadele ederken oldukça merak edilmektedir. Yemek hazırlarken veya yemek yerken halıya yağ lekesi bulaşabilir. Bu lekeleri temizlemek için ise birkaç yöntem öne çıkmaktadır. Halınızın dokusuna göre uygulama yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. Farkında olmadan bulaşan bu yağ lekesi, çoğu zaman can sıkıcı bir duruma dönüşebilir. Belli yöntemlerden yararlanarak halıdaki yağ lekesinden kurtulmak mümkündür.
İlk olarak temiz bir kovaya su ve bulaşık deterjanı koyarak mikrofiber bez yardımıyla bu lekeleri silebilirsiniz. Diğer bir basit yöntem ise yağ lekesinin olduğu halının üzerine bir miktar karbonat dökerek halıyı kurutup iyice fırçalamaktır.
Tüm bu yöntemler ile uğraşmak istemeyen ve uygun fiyata halı yıkatmak isteyenler ise hemen Isparta halı yıkama firmamıza göz atabilirler.
Halıda Beklemiş Yağ Lekesini Halı Yıkamacılar Çıkarabilir Mi?
Halı yıkama firmaları, halı ve kilim gibi eşyaların temizliğinde oldukça profesyonel çözümler sunmaktadır. Özellikle zor ve inatçı yağ lekesi için halı yıkama firmalarından destek alabilirsiniz. Halı yıkamacılar, halıdaki yağ lekesini çıkarmak için özel leke çıkarma işlemleri uygulamaktadır.
Eğer halının üzerinde dökülen yağ lekesi oldukça eskiyse ve motor yağı gibi zor çıkan bir yağ döküldüyse bu durumda halı yıkamacılar lekeyi tamamen yok edene kadar tekrarlı yıkama yapmaktadır. Bu sayede halının üzerindeki yağ lekelerinden kurtulmak mümkün hale gelmektedir.
Beklemiş yağ lekesi, oldukça zor çıkan bir leke olarak hem kullanıcıları hem de halı yıkamacı firmalarını zorlamaktadır. Ancak halı yıkama firmalarının sunduğu profesyonel hizmetler neticesinde zor çıkan yağ lekeleri de dahil olmak üzere başarılı sonuçlar alınmaktadır. Teknolojiye uygun modern kullanım sunan halı yıkama makineleri eşliğinde kullanılan profesyonel deterjanlar ile halıdaki beklemiş yap lekesinden kurtulmak mümkündür.
Halıdaki Yağ Lekesini Çıkarmak İçin Ne Gereklidir?
Halıdaki yağ lekesini çıkarmak için kullanılan temizleme yöntemleri kendi içerisinde farklılık göstermektedir. Ancak halıdaki yağ lekesini çıkarmak için ilk uygulanabilen adım; standart bir temizleme işlemidir ve lekenin tamamen çıkması için yardımcı olmaktadır.
Halıya dökülen veya sıçrayan yağ sonucunda anında leke oluşumunu engellemek için yağı almak için temiz ve beyaz bir kağıt havlu, sünger ya da bez kullanılmalıdır. Beyaz renkli bir bez kullanılması burada oldukça önemlidir. Çünkü yağ lekesini alırken kullanılan malzemenin renginin akmaması gerekmektedir.
Halıdaki yağ lekesini temizlemek için bir diğer gerekli olan aşama ise halıda kullanıma uygun olan bir temizlik ürünü kullanmaktır. Yağ sökücü niteliğinde olan ağartıcı kimyasallardan uzak durarak halının üzerindeki lekeyi derine inmeden kurutabilecek temizlik ürünleri tercih edilebilir. Hangi ürünü hangi halıya kullanacağınıza karar vermek için uzman desteği alabilirsiniz.
Halıdan yağ lekesi çıkarma konusunda evde bilinen uygulamalar dışında daha kesin çözümler için profesyonel destek alınmalıdır. Yağ lekesini çıkarırken halının deforme olmaması ve lekelerin kalıcı bir hale gelmemesi için halı yıkamada profesyonel ve uzman bir firma ile iletişime geçebilirsiniz. Halıdaki beklemiş ve zorlu olan yağ lekesini çıkarmak adına profesyonel destek almak en doğru yaklaşımlardan biri olacaktır.
Halıdaki Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri
Halıdaki yağ lekesini çıkarmak denenebilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak kişilerin öncelikle profesyonel halı yıkama firmalarına başvurmaları önerilmektedir.
Mısır Nişastası ve Kabartma Tozu ile Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdaki yağ lekesini çıkarmak için kullanılabilen ilk yöntem; mısır nişastası ve kabartma tozu kullanmaktır. Mısır nişastası ve kabartma tozu ile halıdaki yağ lekesini arındırabilirsiniz.
Bu yöntemi uygularken;
- İlk önce halıya yağ dökülen bölgeyi mısır nişastası ve kabartma tozu ile kaplamalısınız.
- Ardından ise yağ emici özelliği bulunan mısır nişastasının halıdaki yağ lekesine derinlemesine nüfuz etmesi sağlanır. Bu iki ürün gündelik yaşamda kolaylıkla temin edildiğinden dolayı bu yöntem oldukça sıklıkla tercih edilmektedir.
- Bu ikinci aşamada dikkat edilmesi gereken nokta ise; yağ lekesinin büyüklüğüne göre mısır nişastası ve kabartma tozunun nüfuz süresinin değişmelidir. Geniş alana yayılan bir yağ lekesini çıkarmak için bu iki doğal karışımı halının üzerinde daha uzun süre bekletmek gerekmektedir.
- Son adımda ise mısır nişastası ve kabartma tozunu yağın etkilediği bölgede yeterince beklettikten sonra yağ lekesini sökmek adına kullanılan bu ürünleri halıdan süpürmek gerekmektedir.
Çamaşır Deterjanı ve Su ile Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdaki yağ lekesini çıkarmak için başvurulan yöntemler arasında yer alan çamaşır deterjanı, halıda deformasyonlara yol açabileceğinden dolayı en az tercih edilen yöntemdir. Bu sebeple zorlu yağ lekesinin halıdan sökülmesi için inisiyatif almamak ve uzman bir halı yıkama firmasına danışmak gerektiğini ifade etmek gerekmektedir.
- Genel itibariyle bakıldığında çamaşır deterjanı ile leke çıkarma işleminde;
1 çay kaşığı miktarında çamaşır deterjan ile 2 su bardağı ölçüde sıcak suyu karıştırabilirsiniz. - Bu karışımı yağ lekesinin üzerine sürebilir ve ovalayabilirsiniz.
- Ovalama işlemi tamamlandıktan sonra işlem yapılan halının yüzeyinin su ile durulanması gerekmektedir. Ancak halıyı uygun koşullarda kurutmak da gerekir. Islak halıda bakteri ve zararlı mikroorganizmaların oluşmasını engellemek için iyice kurutma yapılmalıdır. Yağ lekesini çıkarmaya çalışırken halının üzerinde sağlıksız bir ortam oluşması önlenmelidir.
Soda ile Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Soda, halı gibi eşyalar üzerindeki yağ lekelerinin çıkarılması için oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır. Halı üzerindeki yağ lekesi üzerine soda dökerek halıyı bastırmadan bez yardımıyla silebilirsiniz. Sodadan kalan artıkların giderilmesi için de silme işlemlerinin bitmesinden sonra mutlaka doğal kurutma yöntemleriyle halı kurutulmalıdır.