0246 500 50 07 info[@]guvenhaliyikama.org

Lekeli Halılara Bakım ve Yıkama Yöntemleri

Lekeli halılara bakım ve yıkama yöntemleri, halının özelliklerine ve lekenin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca lekenin ne zaman oluştuğu ve halı yüzeyinde ne kadarlık bir alan kapladığı da önemli detaylar arasında yer almaktadır.

Lekeli halı temizliği için çok sayıda ev tipi leke çıkarma yöntemi tavsiyesi bulunmaktadır. Bu öneriler, lekenin hafifletilmesi için etkili olabilmektedir. Ancak halının gözeneklerinden tamamen arındırılması için mutlaka lekeli halı yıkama konusunda profesyonel bir firmadan destek alınması gerekmektedir. Çünkü hatalı halı yıkama ve temizleme işlemleri, halının formunu kaybetmesine ve ömrünün kısalmasına neden olacaktır.

Lekeli Halılarda Yıkama Nasıl Olmalı?

Lekeli halılarda etkili bir yıkama yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar, kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

1) Leke oluştuğu anda ev tipi temizlik yöntemleri ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi halde lekeyi temizlemek daha zor bir hale gelecektir.

2) Lekeye müdahale ederken kimyasal içerikli ürünler yerine limon suyu, karbonat ve ılık su gibi doğal ürünler tercih edilmelidir.

3) Lekeyi temizlemek için amonyak, aseton, bulaşık deterjanı ya da halı şampuanı gibi ürünler kullanılacak ise öncesinde mutlaka su ile seyreltilmelidir. Bu içeriklerin doğrudan uygulanması, halı ipliklerindeki renklerin atmasına ve kalıcı renk bozulmalarının oluşmasına neden olacaktır.

4) Halıdaki lekeleri temizlerken yalnızca beyaz renkteki bezler kullanılmalıdır.

5) Lekeyi silmek için tampon hareketlerin ya da yalnızca yukarıdan aşağı doğru silme hareketinin uygulanması gerekmektedir. Yukarı/ aşağı sürterek temizleme işlemleri ise lekelerin daha çok yayılmasına yol açmaktadır.

6) Profesyonel halı yıkama işlemleri yapılırken uygun sertlikteki fırçaların kullanılması ve fırçaların halı yüzeyine uygun baskı ile temas etmesi gerekmektedir.

7) Profesyonel yıkama işlemleri sırasında lekeye en uygun olan kimyasallar tercih edilmeli, gerekirse bölgeye daha fazla baskı uygulanmalıdır.

8) Yıkama işlemi sonrasında halının tamamen kurutulması önemlidir. Aksi halde koku oluşumu ve küflenme gibi sorunlar meydana gelecektir.

Lekeli halılarda yıkama işlemi yapmadan öncesinde, lekeyi temizlemenin en etkili yolu hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Aksi halde lekeler kalıcı hale gelebilir ya da temizlenen bölgede renk solması gibi sorunlar yaşanabilmektedir.

Halı Yıkamasında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Halı yıkaması yaparken lekenin türüne, temizlemek için uygulanan işlemlere ve ne kadar süredir lekeli olduğuna bağlı olarak farklı temizlik malzemeleri kullanılmaktadır. En sık kullanılan halı temizleme malzemeleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Beyaz İspirto: Alkol, çay, kahve, ayakkabı boyası, çimen, yağ, evcil hayvan çişi ve mürekkep gibi lekelerin temizliği için tercih edilmektedir. İspirtonun eczaneden satın alınması ve kullanma talimatlarının mutlaka okunması gerekmektedir.
  • Amonyak: Doğru oranda kullanılması halinde yumurta, süt, kan, salça, yağ, sos, kahve, çay, şurup ya da renkli kozmetik ürünlerin temizliğinde etkilidir. Kullanmadan önce su ile seyreltilmesi gerekmektedir.
  • Perkloretilen: Kuru temizleme işlemleri sırasında kullanılan temizleyici ürüne verilen addır. Hardal, ketçap, parafin, meyve suyu, reçel, makine yağı, kozmetik ürünler, sakız, salça, yoğurt ve mum gibi lekelerin temizliğinde etkilidir.
  • Potasyum Oksalat: Halılarda oluşan pas lekelerinin temizlenmesinde etkili bir kimyasaldır. Ancak profesyonel yıkama işlemleri sırasında kullanılması önerilmektedir.

Halı yıkama sırasında kullanılan malzemeler arasında limon suyu, karbonat, bulaşık deterjanı, toz ya da sıvı halı şampuanları da yer almaktadır. Halı kurutulduktan sonrasında ise döşeme koruyucu spreyler ve halı parfümleri uygulanmaktadır.

Halı Yıkamada Lekeleri Kolayca Giderme Yöntemleri

Halı yıkamada her lekeyi yok etmek için farklı bir temizlik yöntemi uygulanmaktadır. En sık karşılaşılan yöntemler ise;

  • Sakız lekeleri için buz kullanılması,
  • Oje temizliği için asetonlu pamuk kullanılması,
  • Yağ lekeleri için bulaşık deterjanı ve ılık su karışımının uygulanması,
  • Evcil hayvan çişi için beyaz sirke ve su karışımının kullanılması,
  • Sarı lekeler için limon suyunun tercih edilmesi,
  • Koku yapıcı lekeler için karbonat kullanılması ve kuruduktan sonrasında süpürerek temizlenmesidir.

Özellikle Isparta bölgesinde yaşayan ve halı yıkama hizmeti almak isteyen kişiler için Isparta halı yıkama firmamız 7/24 güvenilir ve temiz hizmet sağlamaktadır.

Halı temizliğinde ev tipi tavsiyeler ne kadar etkili olsa da halının özelliklerini ve ömrünü korumak için mutlaka profesyonel halı yıkama hizmetlerinden yardım alınması gerekmektedir. Bu sayede lekeler derinlemesine temizlenecek, renk farklılıklarının oluşması engellenecek ve ipliklerin sağlıklı şekilde korunması mümkün hale gelecektir. Bu nedenle leke oluşumu karşısında yalnızca bölgenin arındırılması, derinlemesine temizlik için ise firmalardan yardım alınması gerekmektedir.

Call Now Button